Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Stuw …

stuw

Achter het landhuis van het landgoed Dickninge, daar waar de Reest de tuin van het landgoed schampt, ligt een kleine maar opvallende stuw. Dit historische monument, dateert uit de Middeleeuwen toen op Dickninge het Benedictijner klooster was gevestigd. De stuw werd toen aangelegd om de gracht van Dickninge van water te voorzien.

De laatste jaren raakte de stuw in verval en waren er plannen om het bouwwerk te slopen. Zover is het gelukkig niet gekomen. Vorig jaar augustus is op initiatief van de eigenaresse van het landgoed, mevrouw A.A. Röell en met financiële steun van o.a. de provincie Drenthe de stuw gerestaureerd. In de jaren ’80 was er al sprake geweest van een opknapbeurt, maar deze keer ging het herstel op een grondige manier. De bodem van de stuw werd drooggelegd. Er werd nog oud eikenhout uit de Middeleeuwen aangetroffen. Tijdens renovatie werd gebruik gemaakt van hardhout. zie ook ‘Vistrap …’

3 Responses to “Stuw …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: