Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Westerbroekstermadepolder …

10 Augustus 2013 ben ik al een keer in dit gebied geweest. Zoals toen geschreven, wilde ik dit mooie stukje natuur vaker met een bezoek vereren. 22 Juli 2015 op de fiets gestapt en na 10 km stond ik weer te genieten van deze mooie polder.

klik op een foto voor een vergroting

De Westerbroekstermadepolder is 195 ha groot en ligt ongeveer een kilometer ten zuidwesten van Westerbroek, tussen Waterhuizen en Foxhol. Hij wordt ingeklemd door de Hunze (die daar het Drentse Diep wordt genoemd), de spoorlijn Groningen-Hoogezand en het Foxholstermeer. De polder ontleent zijn naam aan de functie die het gebied vroeger had: de natste delen, die maden, meeden of mieden werden genoemd, konden alleen worden gebruikt voor beweiding.
In de Westerbroekstermadepolder vindt men drie verschillende grondsoorten. Aan de zijde langs de Hunze wordt zeeklei aangetroffen, die is afgezet toen deze rivier nog via het Reitdiep in open verbinding stond met de zee (tot 1877). Aan de zuidzuidoostkant ligt een meer dan twee meter dikke laag veen. Middenin de polder ligt een langgerekte rug van zand.

De Westerbroekstermadepolder wordt sinds december 1992 beheerd door de stichting Het Groninger Landschap, die daarbij rekening houdt met drie functies van de polder: natuurontwikkeling, waterberging en recreatie.
Wat de natuurontwikkeling betreft streeft Het Landschap naar een natte polder met een betrekkelijk open karakter, waarin zowel drassige delen als open water voorkomen. Hiertoe is een oude meander van de Hunze opnieuw uitgegraven en is op sommige plaatsen de bovengrond van de polder verwijderd. Ook is geleidelijk de waterstand in de polder verhoogd. Zo moeten gunstige omstandigheden voor watervogels, steltlopers en weidevogels ontstaan en komt een gevarieerde vegetatie in sloten en op oevers tot ontwikkeling. De polder wordt het hele jaar begraasd door Konikpaarden en Schotse hooglanders. Dat de polder ook voor waterberging wordt gebruikt vloeit voort uit het feit dat de streek daarvoor in het verleden maar weinig ruimte had, hetgeen onder andere in oktober 1998 tot grote overstromingen en overlast leidde. Ten behoeve van de recreatie zijn in de polder verschillende wandelpaden en een fietspad aangelegd. Ook is er een vogelkijkhut gebouwd, De Kiekhörn. Daar vlakbij staat de Amerikaanse windmotor De Putter, die sinds 2004 de polder bemaalt.
De huidige waterstaatkundige beheerder van het gebied is het waterschap Hunze en Aa’s.
Zie ook het bericht van 10 augustus 2013 Verkennen

2 Responses to “Westerbroekstermadepolder …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: