Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Infoversum …

Infoversum

Hoe oneindig is het universum? Hoe werkt ons brein? Hoe zag onze wereld er 10 miljoen jaar geleden uit? In Infoversum ga je op ontdekkingsreis. Hier pak je niet even een filmpje maar krijg je een totaalbeleving, ondergedompeld in 3D-beeld en –geluid. Je kijkt niet naar de film, je zit erin! Interactieve tentoonstellingen in de rest van het gebouw maken de belevenis compleet. Infoversum vind je in het Ebbingekwartier,  op zo’n 500 meter van de Grote Markt. Groningen is nu nóg leuker, met het eerste 3D koepeltheater van Nederland.

Infoversum is gehuisvest op het Ebbingekwartierterrein in de binnenstad van Groningen, hét creatieve kwartier van Groningen. Infoversum is een duurzaam gebouw, en vormt een vernieuwend element in de skyline in Groningen. Het unieke ontwerp met de witte stalen bol en de cortenstalen huidconstructie geven een nieuwe impuls aan de binnenstadarchitectuur.

voor vergroting klik op een foto


Geschiedenis

Het idee voor Infoversum komt van Professor Edwin A. Valentijn, bijzonder hoogleraar astronomische informatietechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit zijn passie om kennis te verspreiden ontstond het vernieuwende concept. Hij kreeg het –zeer actuele- vraagstuk voorgelegd om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek. In plaats van een lesprogramma met workshops bedacht hij Infoversum, als een nieuw medium in het tijdperk van IT, Big Data en social networks: ‘samen digitaal in de zaal’. Edwin A. Valentijn betrok de RuG, Gemeente Groningen en GasTerra als ‘founding partners’ in een gemeenschappelijk doel: laagdrempelige verspreiding van –wetenschappelijke- kennis door middel van beeld en verbeelding, verpakt  in een cross-over van entertainment, wetenschap en kunst.

Architectuurvisie

Architect Jack van der Palen (Archiview) heeft samen met initiatiefnemer Edwin A. Valentijn een architectuurvisie ontwikkeld die past bij het programma van Infoversum. Functie en functionaliteit spelen hierin een belangrijke rol. Voornaamste wens was de functionaliteit te bekijken als een ultieme beleving van het gebouw. Er is grote aandacht besteed aan de overgangen, relaties, licht, de routing en wijze waarop men hierop inspeelt denkend vanuit de gebruiker. De functie van het gebouw komt terug in de plattegrond van het gebouw dat sterk doet denken aan een oog. Het gebouw en haar functie is derhalve een inspirerend instrument geworden bij het vormgeven aan uiteenlopende activiteiten.

Het ontwerp

Infoversum is ontworpen door de Groningse Architectengroep Archiview. Een samenwerking met Centraal Staal, van origine scheepsbouwer, zorgde voor een omschakeling van traditionele denkwijzen in de bouw. Heel belangrijk hierin was beter gebruik maken van zowel de constructieve als de materiaaleigenschappen van verschillende staalsoorten. De koepel als een metalen oogbal vormt het centrum van het ontwerp; de koepel is het hart van het gebouw en de drager van de dynamiek. De cortenstalen oogkas (huid) vormt zich om de dome op een heel bijzondere manier; de huid en de dome raken elkaar nergens. De openingen in de huid geven het licht de kans om te spelen in de ruimte. Door de speling van het licht is onze lounge op geen enkel moment van de dag hetzelfde!

Duurzaam

Infoversum is een lokaal en duurzaam initiatief. Voor de realisatie van het gebouw is een breed Gronings bouwconsortium bij elkaar gebracht. Dit consortium heeft het gebouw gerealiseerd met aandacht voor duurzaamheid; Zo is Infoversum gebouwd op hergebruikt beton, is de buitenhuid en de constructie van staal en vormt gerecycled papier de basis voor onze akoestische plafonds. Ook wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koude opslag om energieverbruik te optimaliseren. Naast de focus op duurzaamheid in het gebouw zelf, beogen wij zoveel mogelijk samen te werken met lokale leveranciers. Op deze wijze minimaliseren wij bijvoorbeeld transportkosten. Lokale samenwerkingen zijn tevens terug te vinden in ons interieur, onze energievoorziening en onze keuze voor projectpartners. Nu, én in de toekomst!

Toegepaste technieken

Niets aan Infoversum is standaard; alle onderdelen zijn op maat gemaakt, en gerealiseerd door blote handen. Infoversum is mensenwerk, en daar zijn we trots op. De toegepaste bouwtechniek vindt zijn origine in de traditionele scheepsbouw, experts noemen deze techniek de “monocoque methode”.
Ons gebouw is gemaakt van 83 stalen platen van 8mm á 10 mm dik, en zijn stuk voor stuk verschillend in vorm. Infoversum kent geen hoeken; de organische vorm van het gebouw maakte dat de maatvoering van de stalen platen heel nauw luisterde. Centraalstaal Construction heeft alle onderdelen vanuit een 3D basismodel ontworpen, geproduceerd, gesneden, vervormd en gemonteerd.
De platen zijn stuk voor stuk door specialisten van Centraalstaal Construction in de juiste vorm gebogen. Om deze stalen platen aan elkaar te verbinden is er in totaal bijna 2 kilometer laswerk verricht.

Technische specificaties en audio/video

Infoversum is een koepel waar 3D gevisualiseerd wordt met behulp van een 20 meter Spitz Nano-seam dome met een 15 graden kanteling. De koepel heeft 260 zitplaatsen. De koepel heeft een 4K stereo projectie systeem bestaande uit 8 Projection Design F85 projectoren met groothoek zoom lenzen, dat gebruik maakt van ‘active stereo’ (3D) XPAND glazen met infrarood stralers. Het systeem maakt gebruik van zowel digitale als optische maskering en menging om zo een naadloos fulldome beeld te creeren.

Het theater heeft een DMX programmeerbaar RGB coveverlichtings-systeem. Voor de audio maakt Infoversum gebruik van het IOSONO Spatial Sound System (Wavefield Synthesis) dat een echt 3D geluid biedt doormiddel van 60 QSC K8 Active luidsprekers en 4 QSC Active Sub-Bass kasten. Dit samen zorgt voor maar liefst 66 kilowatt aan krachtig geluid!

Het hele systeem wordt aangestuurd door het Sky Skan definiti™ Digital Dome System dat bestaat uit 10 speciaal gemaakte PC’s met het Windows 7 (64 bit) besturingssysteem met NVIDIA Quadra Effects 6000 series graphics cards en 16GB RAM met 2TB hot swappable hard drives in elke machine. De computers gebruiken de Digital Sky 2.2 software die zorgt voor realtime graphics en het afspelen van fulldome video op 30 tot 60 frames per seconde.

2 Responses to “Infoversum …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: