Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Cruiseschip …

De Kempkensberg is een kantoorgebouw aan de gelijknamige straat in de stad Groningen. Het pand is genoemd naar een heuvel, de Kempkensberg, die zich vroeger op dezelfde locatie bevond. Vanwege zijn vorm en de lagen wordt het gebouw in de volksmond ook wel het  “cruiseschip” genoemd.

klik op een foto voor vergroting


Het 92 meter hoge gebouw is ontworpen door het architectenbureau UNStudio en kenmerkt zich door vloeiende lijnen.[1] In maart 2011 werd het gebouw opgeleverd. Het pand is bedoeld als vervanging van vier oudere kantoortorens, die in de jaren ’70 en ’80 gebouwd werden. Hierin waren de IBG (de tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst gevestigd. Uit onderzoek bleek dat sloop en nieuwbouw goedkoper was dan renovatie. In opdracht van de toekomstige huurders (dezelfde twee organisaties) gunde de Rijksgebouwendienst de bouwopdracht door middel van een PPS-constructie aan het consortium DUO². In dit samenwerkingsverband participeerden Strukton, Ballast Nedam en John Laing. De bouwsom bedroeg ruim 100 miljoen euro. Het nieuwe complex is met een hoogte van 92 meter het hoogste kantoorgebouw in de stad. Alleen de Martinitoren is hoger, namelijk 97 meter. Na de voltooiing van de kantoortoren in 2011 maken de ondergrondse parkeergarage, het paviljoen en de stadstuin het project compleet. De tuin die zo langzamerhand zijn voltooiing nadert is aangelegd bovenop de ondergrondse parkeergarage van het kantoorgebouw.

2 Responses to “Cruiseschip …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: