Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Kwelder …

Hier aan de noordrand van Groningen ligt nog steeds het oude onbedijkte kwelderlandschap, waarop onze voorouders de wierden opwierpen en waar ze veeteelt beoefenden. Dezelfde vogels vliegen er nog en dezelfde planten staan er. Planten die geen zout of brak water kunnen verdragen redden het hier niet. Om deze levensgemeenschap te beschermen zijn het nu officiële natuurgebieden.
Vanaf de dijk zijn de kwelders goed te overzien, bij voorbeeld in Westernieland vlakbij Pieterburen. De beste plek is Noordpolderzijl. De kwelders worden beheerd door het Groninger Landschap en Natuurmonumenten. Af en toe gaan er excursies naar toe, zo ook op 6 augustus 2014.

voor een vergroting klik op de foto


Het Groninger Landschap organiseerde zo’n excursie onder de naam “Kwelderwandeling”, nu dat heb ik geweten. Het was vanuit de Buitenplaats Noordzee in Pieterburen een fietstocht van wel zo’n 10 km en daarna begon pas de wandeling op de kwelder. Volgens opgave zou het een “wandeling” zijn van circa 2 uren maar dat moet men maar wat ruimer zien. Voor mij was het slechts een fotografische verkenning, vandaar dat ik mijn systeemcamera had meegenomen, achteraf een gelukkige keus. Ik moet er niet aandenken dat ik met een 2 kg zware camera deze tocht had moeten maken. De foto’s geven weer hoe een kwelder met behulp van gevlochten takkenschermen wordt opgebouwd. Aan het krabbetje, die zich vast heeft gezet aan een plantje, kan men zien hoe hoog het zeewater komt bij vloed. De vloed overspoeld de dijkjes van gevlochten takken en vult zo de in aanbouw zijnde kwelder.
De laaggelegen pionierszone komt bij iedere vloed onder water te staan. De hogere zones slechts bij erg hoge waterstanden. Bij eb zorgen de gevlochten takkenschermen dat het water langzaam terugstroomt, het zand, slik enzovoort krijgt dan voldoende gelegenheid om te bezinken en zo ontstaat het nieuwe land. Deze regelmatige overstroming door zout brak water creëert een bijzondere leefomgeving voor planten, insecten en vogels. Dit type natuurgebied met bijzondere natuurwaarden is wereldwijd zeer zeldzaam. Kortom: voor vele soorten, vaak uiterst gespecialiseerde planten en dieren, die bij het verdwijnen van kwelders geen uitwijkmogelijkheden hebben, is een kwelder van onschatbare waarde.

3 Responses to “Kwelder …”

    • Gerrit Stel

      Ja Eveline dat is ook niet aan mij besteed, onze gids had wel laarzen bij haar. Maar niemand had belangstelling, gelukkig. Het is inderdaad een heel bijzonder gebied en alleen maar toegankelijk met een gids. In de brochure staan een paar vrije wandelingen en dat ga ik vast nog wel een keer doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: