Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Kennismaking Oostpolder…

Veel over gehoord maar nog nooit bezocht de ‘Oostpolder’ bij Haren. Een paar maal op zoek geweest maar kon hem niet vinden, tot dat iemand mij vertelde hoe ik er kon komen. Vandaag (18 juli 2014) met een brandende zon op het hoofd die zorgde voor een omgevingstemperatuur van zo’n 28 graden ben ik op stap gegaan. Door de tropische weersomstandigheden is het slechts gebleven bij een korte impressie. Vanwege de vele vogels is de polder in trek bij vogelaars, maar zoals u ziet is het ook een ware eldorado voor fotografen.
Voor mij een eerste kennismaking die ongetwijfeld een vervolg krijgt ….

klik op een foto voor een vergroting.

De Oostpolder is een inmiddels weer natte polder tussen Haren en het Winschoter Diep. Het landschap is heel gevarieerd. In de gegraven waterplas leven veel watervogels, er is een moerasbosje met elzen waar reeën zich overdag schuilhouden. De kleine bonte specht woont in de oude bomen in de voormalige eendenkooi. In de natte delen groeien planten als gele waterkers en oeverzegge, kruipende boterbloem treft u aan in de graslanden. Er loopt een wandelpad door de polder. Vanachter het vogelkijkscherm bij de waterplas kunt u de vogels rustig bekijken zonder ze te verstoren.
De Oosterpolder maakt net als de andere Zuidlaardermeerpolders deel uit van het beekdalsysteem van de Hunze. Na de voorlaatste ijstijd – ca. 100.000 jaar geleden – vormde smeltwater het brede en diepe stroomdal van de Hunze. Zowel het grondwaterpeil als de zeespiegel stegen en de invloed van de zee was tot voorbij Emmen merkbaar. Later volgden perioden waarin afwisselend zand, veen en klei werden afgezet.
Vóór de middeleeuwen stond de sterk kronkelende Hunze via het Reitdiep rechtstreeks in verbinding met de zee. Aan de hand van luchtfoto’s en oude topografische kaarten heeft Het Groninger Landschap diverse meanders kunnen terugvinden. Eén ervan is uitgegraven en bleek gevuld te zijn met zeeklei. In de klei trof men turven aan, kogelpotscherven (vermoedelijk uit de 12e/13e eeuw), houten voorwerpen met pengatverbindingen, en botmateriaal van een hert en een schaap (vermoedelijk uit de 10e eeuw).
In de 13e eeuw werd de Hunze vergraven om daarmee een betere waterafvoer naar de Waddenzee mogelijk te maken. Hierdoor werd het tevens mogelijk turf af te voeren met schepen. De naam van het dorp De Groeve herinnert nog aan de graafwerkzaamheden waarmee de verlegging van de rivier gepaard ging.
Enorme oppervlakten van de vochtige graslanden stonden onder water. De percelen die het dichtst langs de rivier de Hunze lagen en regelmatig overstroomden waren ongeschikt voor akkerbouw. Ze werden dan ook vooral gebruikt als hooiland of naweidegebied. Dit soort percelen werden maden, meeden of mieden genoemd.
In de 18e eeuw is men, met behulp van windmolens, begonnen om het waterpeil zo te verlagen dat de graslanden bruikbaar werden als hooi- en weilanden. In 1877 werd het Reitdiep bij Zoutkamp afgesloten, waardoor de invloeden van de zee niet langer doordrongen tot in de Hunze.
In de loop van de twintigste eeuw is het gebied steeds verder ontwaterd en meer geschikt gemaakt voor de landbouw. Gelukkig hebben er geen grote herverkavelingen plaatsgevonden, waardoor de kleinschaligheid van het gebied is behouden.
Over de ouderdom van de Oosterpolder is weinig bekend. Gezien de nabijheid van Haren en Essen is het waarschijnlijk dat de polder al vroeg in gebruik was als madeland (hooiland) Gedurende lange tijd heeft er, nabij de huidige waterzuiveringsinstallatie, een eendenkooi gestaan. De contouren van de kooi zijn, evenals die van een oud steenhuis, nog altijd zichtbaar in het landschap.
Vanaf 1855 werd de polder bemalen door een windmolen. Deze molen raakte in 1928 zwaar beschadigd door een windhoos, waarna men overschakelde op elektrische bemaling.
De bebouwing in de polder, de wijk Oosterhaar, is tamelijk recent, in 1832 waren de weilanden nog vrijwel geheel onbebouwd.
Bron: het Groninger Landschap

6 Responses to “Kennismaking Oostpolder…”

  1. Edward McDunn

    Je kunt zoiets inderdaad beter heel vroeg in de ochtend doen Gerrit, maar in dat gebied kan je makkelijk een dag doorbrengen lijkt mij zo. Een goed stukje info, bij deze fraaie foto’s hoor.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: