Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

De Braak …

De Braak is een landgoed van 29 hectare van Natuurmonumenten aan de noordzijde van Paterswolde, bestaande uit parkbos, weilanden en gemengd bos.

Klik op een foto voor vergroting en open de galerie.

De Braak werd in 1705 gekocht door de landschrijver van de Landschap Drenthe Lucas Nijsingh en zijn vrouw Arendina Emmius. Het huis werd bewoond door hun zoon Samuel Nijsingh. Na het overlijden van Lucas Nijsingh werd De Braak geërfd door zijn kleinzoon Lucas Trip, burgemeester van Groningen, die het in 1779 verkocht. Het huis had vervolgens verschillende eigenaren en kwam in 1827 in handen van de olieslager Abraham Hesselink. Hesselink gaf de opdracht aan de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard om een park op het landgoed aan te leggen. Hesselink en zijn zonen bezaten in Paterswolde, naast de Braak, het Huis te Paterswolde (ook de Nijborg genoemd) en Noordwijk (ook Postwijk genoemd). Na vader Abraham Hesselink woonde zoon Dirk Hesselink, die wethouder van Eelde was, op De Braak. Na zijn overlijden kwam De Braak in 1889 in het bezit van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten die het huis liet afbreken. In 1920 werd het landgoed verkocht aan Natuurmonumenten. Daarvoor had de familie Scholten het park al opengesteld voor publiek tegen betaling van een entreegeld van 10 cent. De opbrengst ging deels naar het W.A. Scholtenkinderziekenhuis gesteund en deels naar de armen van Paterswolde.

2 Responses to “De Braak …”

    • Gerrit Stel

      Op dit moment is, door het noodzakelijke onderhoud, niet zo mooi. De grote rododendronstruiken zijn drastisch gesnoeid en sommige grote bomen gekapt en kortgewiekt. Daardoor lijkt het allemaal wat rommelig, maar het blijft een heel mooi uniek stuk natuurgebied.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: