Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Station Groningen Europapark …

Station Groningen Europapark is een spoorwegstation in de stad Groningen. De naam is afgeleid van de wijk Europapark. Tot augustus 2007 werd gesproken van Station Groningen Zuid. Het station ligt tussen het Helperpark en de Helperzoom aan de spoorlijn tussen station Groningen en de splitsing van de lijnen naar Zwolle en Nieuweschans.
Het definitieve station ligt iets zuidelijker dan het tijdelijke station, op de kopse kant van de Boumaboulevard. Het heeft drie perronsporen: een zijperron (spoor 1) van 220 meter en een eilandperron (spoor 2 en 3) van 340 meter lengte. Het is mogelijk om aan de westzijde een vierde spoor met zijperron toe te voegen. Onder het station ligt een brede fiets- en voetgangerstunnel, waar zich ook de trappen en lift naar het eilandperron bevinden.
Het station is ontworpen door advies- en ingenieursbureau Movares. Voor de buitenruimte, die is ingericht als een ‘stadstuin’, is de dienst RO/EZ van de gemeente Groningen verantwoordelijk, terwijl Bureau NOL de in het gebouw geïntegreerde fietsenstalling ontwierp.
Karakteristiek voor het gebouw is de grote titanium stationskap met een overspanning van 36 meter. De kap bestaat uit twee zijvleugels met overkragingen van bijna 11 meter en een spanwijdte van 13 meter. Alle camera’s, verlichting en leidingen werden vrijwel volledig geïntegreerd in deze vleugels, die onderling verbonden worden door een glazen middendeel dat daglicht toelaat.
Groningen Europapark is een van de eerste stations in Nederland met een nieuw model zitplaatsen voor de passagiers. Proeven daarmee waren genomen op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. Deze zitplaatsen komen op 85 stations.
Op de Dag van de architectuur 2013 werd aan station Groningen Europapark de eerste prijs toegekend van zowel vak- als publieksjury. Uit 18 genomineerden werd het daarmee verkozen tot het beste nieuwe gebouw in de stad Groningen van het jaar 2013.
In de galerie is een overzicht van het station en omstreken te zien.

7 Responses to “Station Groningen Europapark …”

  • Gerrit Stel

   Dat kan kloppen het hele gebied is nieuw. Je noemt het Groninger CS, sinds kort zijn we weer teruggegaan naar de naam Hoofdstation in plaats van centraal station voor een Groninger bekt dit lekkerder.

   Beantwoorden
 1. Geert de Brabander

  Hartelijk dank voor je bezoek aan mijn blog Gerrit. Je bewerking in HDR is top. Je hebt een mooie reeks neergezet over station Groningen.
  Zelf gebruik ik photomatix of Photoshop voor mijn HDR omzettigen.
  groeten
  Geert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: