Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Bronkhorst …

Zullen wij even naar het kleinste stadje van Nederland gaan. Ja is goed, zei ik tegen mijn fotomaatje Jan Drenth, wat ik er mij bij voor moest stellen wist ik niet. De auto op 4 juli 2013 buiten het stadje geparkeerd en aan de wandel met het digitale apparaat …
Bronkhorst
Is een stad gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente is genoemd naar dit stadje, dat slechts 157 inwoners heeft. Het stadje is ontstaan als versterkte boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst, het stamslot van de Heren van Bronckhorst die in de middeleeuwen vooraanstaande edellieden waren. Van het kasteel is de heuvel bewaard en zijn kleine restanten te zien. Bronkhorst verkreeg in 1482 stadsrechten. Door een stadsbrand in 1633 zijn alle middeleeuwse huizen verwoest; Bronkhorst heeft daarentegen enkele goed gerestaureerde stadsboerderijen.
Stad
Hoewel het maar een gering aantal huizen en inwoners telt, heeft het in 1482 stadsrechten verkregen. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, hoewel Staverden (gem. Ermelo), Eembrugge (gem. Baarn) en Sint Anna ter Muiden (voormalige Hanzestad, nu gemeente Sluis) minder inwoners tellen.
Monumenten
Een deel van Bronkhorst is een beschermd stadsgezicht. Bronkhorst telt 38 rijksmonumenten waaronder een joodse begraafplaats. Het plaatsje bezit ook thans een grote toeristische waarde.
Dickens Museum
In een voormalige stadsboerderij is sinds 1988 een Dickens Museum gevestigd dat ook een eigen theater kent. Jaarlijks vindt in Bronkhorst het Dickens festival plaats in december.

One Response to “Bronkhorst …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: