Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Een nat Almere Stad …

In het kader van een workshop Straatfotografie ben ik met 11 anderen neergestreken in een wel heel nat Almere Stad.
Almere Stad is een stadsdeel van de stad Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 107.804 inwoners (1 januari 2010). De eerste huizen in Almere Stad zijn opgeleverd in 1980. In 2006 is het nieuwe stadscentrum (gedeeltelijk) in gebruik genomen. Het nieuwe winkelgebied zou volledig in 2006 worden opgeleverd, maar door vertragingen vanwege constructiefouten bij onder andere het nieuwe CKV/Bibliotheek vond de opening in 2009 plaats.
Door het enthousiasme van de inleider Ruud van der Lubben trokken wij ons niets aan van het natte weer, ofschoon we het graag anders hadden gewild. Na wat aanwijzigingen hoe je je moest gedragen met je toestel op straat en eventuele toestelinstellingen, zijn we uitgezwalkt over de markt met voornamelijk onder paraplui’s verscholen haastige mensen.
Ruud van der Lubben heeft als voorkeur een volledig open diafragma en laat de sluitertijd over aan het toestel. Mocht deze wat aan de trage kant te zijn voer hem dan op met de ISO-waarde. Als advies gaf hij nog mee: ‘Neem zo weinig spullen mee, dus alleen maar een body en een objectief,  je valt dan zo min mogelijk op. Hij gaf zelf het ‘goede’ voorbeeld door met een oogverblindende Nikon-muts op te lopen. Na het fotografisch gezwalk over de markt van Almere zijn we afgereisd naar Urk, de vestigingsplaats van CameraNu (organisator van deze workshop). Tijdens de aangeboden lunch heeft Ruud wat van zijn fotografisch werk laten zien, waar vooral tot uiting kwam zijn voorliefde voor de zwartwit fotografie. Daarna hebben wij op het grote scherm van elke deelnemer één foto bekeken en besproken. Wat mij vooral heeft aangesproken dat foto’s gemaakt in een natte wereld een aparte dimensie meekrijgen, schitteringen, reflecties en volle kleurschakeringen. Deze ‘mooi weer’ fotograaf zal nu niet direct hardhollend naar buiten rennen wanneer het regent. Echter de regen zal mij ook niet meer weerhouden, zoals voor deze workshop het geval was. In de bijgesloten galerie zult u geen zwartwit foto’s aantreffen, enkele foto’s zouden zich er uitstekend voor lenen. In mijn idee kan dat wat rommelig overkomen in een voornamelijk kleurige galerie.
Ondanks het slechte weer was deze prettige workshop voor mij  leerzaam en inspirerend.

4 Responses to “Een nat Almere Stad …”

 1. Jan Drenth

  Jij hebt het terecht weergegeven Gerrit! Een leuke en leerzame dag ondanks de regen. Vooral door niet op te vallen zei Ruud ……..?

  Groet, Jan Drenth.

  Beantwoorden
 2. Syco Fennema

  Mooie foto’s. Ja, dat slechte weer was eigenlijk nog niet zo slecht voor fotograferen. Mooie belichtingen met niet te veel hooglichten, reflecties op natte oppervlakken, kleurige paraplu’s e.d.
  Groeten, Syco Fennema

  Beantwoorden
 3. Guy

  Heerlijke fotografie op je gehele blog! Prachtige reeksen, bijzonder mooie landschappen, je brengt Nederland op mijn te bezoeken verlanglijstje Gerrit! Hoe je alles zo mooi vastlegde, geeft zin om te ontdekken! Groeten, Guy

  Beantwoorden
  • Gerrit Stel

   Dank je voor het compliment. En dit is slechts een klein stukje Nederland voornamelijk de provincie Groningen. Wanneer je hier komt leid ik je graag rond.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: