Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

rondje Friese Veen …

Met Jan Drenth op 28 februari 2013 een rondje Friesche Veen gemaakt. In princiepe wilden wij ergens anders naar toe, de weervrouw had ons zon beloofd. Echter de bewolking bleek hardnekkiger dan de voorspelling van de weervrouw, dus ging het maken van weidse landschapsfoto’s voorzien van blauwe luchten en witte wolken niet door. Dus maar dichter bij huis gebleven en het rondje gemaakt, beginnend en eindigend bij de roeibotenverhuur annex restaurant het Friesche Veen.
Het Friesche Veen (soms: Friese Veen of Friescheveen) is het Drentse deel van het Neerwold, waarvan het Groningse deel het Paterswoldsemeer is. Het gebied heeft een oppervlakte van 78 hectare en ligt 1 kilometer ten noorden van Paterswolde. Het gebied ligt tegen het landgoed Vennebroek aan, dat net als het Friese Veen beheerd wordt door Natuurmonumenten.
Het is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, ontstaan in het begin van de 19e eeuw door veenafgraving. Daar waar het werd afgegraven ontstond water met daartussen de legakkers waar het veen werd gedroogd. Door erosie zijn de meeste legakkers, op een aantal in het noordelijke gedeelte na, inmiddels verdwenen.
Bekijk de fotogalerie gekoppeld aan dit bericht en geniet met ons van de natuurlijke schoonheid ……

One Response to “rondje Friese Veen …”

  1. Jan Drenth

    Ondanks het sobere weer was het toch een mooie middag om dit stukje natuur op de plaat vast te leggen. Niet alleen de foto’s zijn geslaagd maar ook de informatie over Friescheveen. Toppie Gerrit.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: