Gerrit Stel fotografie

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of 't wer altied wel weer licht

Strubben …

“Strubben”. Wat zijn dat dat zult u zich afvragen, het verging mij wel zo. Na zaterdag 2 februari 2013 is het mij helder ….. “Strubben” heeft zijn naam ontleend aan de stobben, grillig gevormd eikenhakhout van struikachtige bomen. Die ontstaan zijn door het herhaaldelijk oogsten van het zogenaamde geriefhout (hout wat gebruikt werd in en rondom het huis) of door het aanvreten van de jonge uitlopers door schapen. De meerdere knoestige stammen zijn gegroeid uit een enkele strub die een doorsnede van wel twintig meter kan hebben. Het is de typische verschijningsvorm van eiken in het esdorpenlandschap. Zo’n strubbenbos was gelegen tussen de akkers op de es en de heide. Een belangrijke functie daarin was de schaapskudde, om het in cultuur gebrachte land vrij te houden van ongewenste begroeiing.
Met deze informatie gewapend ben ik met circa 20 anderen begonnen aan de “Wandeling landschapsbiografie Strubben- Kniphorstbosch” georganiseerd door het Nationaal Park Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Zaterdag 2 februari 2013 was het zover, verzamelen op de parkeerplaats Kymmelsberg. In de buurt van de kruising Bosweg-Esweg in Schipborg, daar stonden twee gidsen ons op te wachten. Helaas van de expertise van de gidsen heb ik weinig meegekregen, ik was voornamelijk bezig met het digitale apparaat (mijn core bussines). Fotografisch begon het al leuk, op het verzamelpunt was een kunstschilder bezig het landschap vast te leggen. Wat mij het meest intrigeerde waren de schilderspaletten op de grond. Aluminium presenteerschalen, helaas zonder stukjes droge worst, kaas en andere lekkernijen. Onder een zonnige hemel met af en toe een hagelbuitje bestond mijn digitale vastlegging voornamelijk uit, raar gevormde bomen, een hunebed, veengebieden, schaapskudde, een mierenhoop, een paar rare vogels (toen ik daar voorbij was hoorde ik “Zag je dat hij op zijn knieën ging, voor ons …”).
Bekijk in de galerie mijn fotografische wandeling van een stukje van het enige Nederlandse archeologisch reservaat.
Ik heb in de twee uur durende wandeling niet alles kunnen vastleggen, reden te meer om nog een keer naar de Strubben-Kniphorstbos te gaan (groot 377 hectare, gelegen tussen Anloo en Schipborg).

One Response to “Strubben …”

  1. Jan Drenth

    Fantastische natuur foto’s Gerrit! Vooral met het stroomdal beekje. En die aparte struisvogels, nooit eerder gezien.

    Groet, Jan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: